Södertälje City Trafikskola

Kom gåendes – kör härifrån!

Nygatan 29 A

Bokning / Webbshop 

Risktvåan

Risktvåan (“Halkkörning”)

Risk2:an är den andra (och sista) delen av riskutbildningen. Kallades tidigare för Halkkörningen, och syftar till att ge eleven både en teoretisk och praktisk förståelse för förhöjda risksituationer i trafiken.

Boka din risktvåa hos oss! Vi har vanligtvis två kurstillfällen varje vecka. Enklast är att hitta lediga tider och boka direkt på nätet.

Utbildningen börjar med en teoretisk genomgång och följ därefter av det som brukar kallas för halkkörningen.

Boka risk2:an hos oss!

Hos oss på Södertälje City Trafikskola är det enkelt att kolla lediga kurstider och boka risktvåan direkt på nätet. Klicka på den blåa boka-knappen här nedanför för att komma till bokningssidan.

Just nu samarbetar vi med Arlanda Halkbana® (helgkurser) och Motorbana Strängnäs AB (vardagskurser).

Tillfällen: Vanligtvis två kurstillfällen varje vecka.
Pris/person: 2000 kr ink. moms
Samlingsplats: Södertälje Station, framför pressbyrån.

Så här gör du:

Samlingsplats: Södertälje Station, framför pressbyrån, bredvid Taxi stop. Vänta bredvid Taxi stop tills halkbanans chaufför hämtar upp dig. Efter kursen får du skjuts tillbaka till upphämtningsplatsen.

OBS: Avbokning/ombokning kan ske senast 48 timmar innan kurs genom att mejla till: info@sodertaljecitytrafikskola.se

4 Vanliga frågor om Risktvåan

Vad innehåller Risktvåan?
Övergripande består del 2 av dels en teoretisk genomgång, dels en praktisk övning.

I den teoretiska delen går vi igenom och diskuterar konkreta risksituationer i trafiken. Den praktiska delen syftar till att lära dig att hantera riskfyllda situationer, främst manövrering på halt underlag.

Kan jag genomföra Risktvåan INNAN riskettan?
Javisst, du kan genomföra kurserna i vilken ordning du vill. Det viktigaste att komma ihåg är att du måste genomgå båda kurserna för att gå vidare och göra körprovet.

Vad händer under utbildningen?
Här är några hållpunkter:
Legitimationskontroll. (Du måste kunna legitimera dig för att vi ska kunna registrera ditt deltagande hos Transportstyrelsen).
Introduktion. Diskussion och reflektion om olika risksituationer.
Frivilliga moment: Du får testa hur det känns att krocka i cirka 7 km/h genom att åka i en stol ner för en liten ramp. Du får testa att ta dig ur en upp- och nedvänt bil.
Halkkörning. Under körningen på halkbanan sitter du antingen själv eller tillsammans med en annan elev i bilen.Instruktören kommunicerar med bilen via walkie-talkie.Instruktören kommer även att koppla in och ur ABS och antisladdsystem mellan olika rundor för att du skafå känna på skillnaden.
Moment: Bromsningsövningar (både halt och torrt underlag). Slalomkörning mellan koner. Sväng i hal kurva. Undanmanöver (väja för hinder).

Vad händer efter utbildningen?
Riskutbildningen har inga konkreta krav för godkännande, utan bygger på att du är med och deltar och följer instruktionerna. Ett av målen är faktiskt att du ska få känna på hur det är att misslyckas bakom ratten (exempelvis genom att få sladd) och därmed på känna på konsekvenserna av att överskatta sin prestationsförmåga.

Efter utbildningen registrerar vid ditt deltagande direkt hos Transportstyrelsen. En genomförd riskutbildning är giltig i 5 år.

Bra att veta: Blanketter & Ansökningar

Här på Körkortsportalen kan du läsa mer om regler etc vad gäller riskutbildningarna. Körkortsportalen är ett samarbete mellan Trafikverket och Transportstyrelsen.

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på vår hemsida. Om du vill fortsätta, vänligen acceptera nedan.

Acceptera

Bokning / Webbshop